INTERNATIONAL CHAMPIONSHIP 11:MOD 2011

26-31 July Drøbak

Australia-Austria-Belgium-Denmark-Germany-France-Hungary-Italy-Netherlands.Norway-Sweden-Switzerland-USA

eter He

Countdown
   

Sponsors

 and

 supporting partners

 

 

 

   
   
 
VM-byen Drøbak
Drøbak er enn trivelig liten fjordby – ofte betegnet som Oslofjordens sørlandsby på grunn av sin hvitmalte småhusbebyggelse nede ved sjøen.

Mange kjenner Drøbak som badeby. Friområdet badeparken, som utgjør nær en tredjedel av byens kystlinje, setter sitt tydelige preg på byen sommerstid. Andre forbinder Drøbak mer med kunst, og reiser til byen for å besøke alle galleriene. Her kan du handle kunst og kunsthåndverk av både lokale og kjente norske kunstnere, eller bare gå og kikke og betrakte kunsten som er utstilt.

MANGE TURISTER. Om sommeren over dobles folketallet i kommunen på grunn av alle hytteturistene på sommerhyttene både nord og sør for byen, og det syder av liv rundt torvet i Drøbak. Alle restaurantene i byen, og dem er det mange av, lever av en kort men hektisk sommersesong. Siden det er sommeren som er den store tiden her, er det uteservering på alle restaurantene. En gang var Drøbak den byen i Norge som hadde flest restaurantstoler pr. innbygger. Om det holder seg ennå er vi ikke riktig sikre på, men det er gode tilbud for dem som vil ut og hygge seg i løpet av den uken VM arrangeres. Samme uke arrangeres også Drøbak havneblues et steinkast unna Drøbak gjestehavn, der 11-meter VM har sin base. Konserter og stor utendørs servering vil nok komme til å skape liv i sjøkanten disse dagene.

KRIGERSK SMÅBY. Men kanskje aller best kjent er Drøbak som garnisonsby. Dog ikke operativ i dag, men da 2. verdenskrig kom til Norge var det i Drøbaksundet det smalt for alvor først. Tyskerne hadde neppe ventet seg motstand av noen art fra vesle Norge, men da hadde de glemt å spørre oberst Birger Eriksen som hadde øverste kommando på Oscarsborg festning. Da krysseren Blücher og resten av den tyske konvoien kom inn fjorden tidlig om morgenen 9. april, hadde de nok ikke regnet med å bli kraftig beskutt både fra Oscarsborg Festning og batteriet Koppås på landsiden. Først kraftig beskytning fra kanonene Moses og Aron og flere mindre kanoner, som påførte Blücher alvorlige skader allerede mens det lå ute i fjorden, omtrent der regattabanen ligger under VM. Blücher besvarte ilden, uten at det så ut til å affisere verken oberst Birger Eriksen eller soldatene på Oscarsborg Festning, og fortsatte innover fjorden mens de andre skipene i konvoien snudde og stakk utover. Da det store tyske krigsskipet var oppe på siden av Oscarsborg Festning, sendte soldatene i torpedobatteriet i vei en torpedo. Det var nesten umulig å bomme – det 208 meter lange skipet som gled bare 100 meter fra øya, fylte hele siktlinjen. Torpedoen traff midtskips, og ga krigsskipet dets banesår. Etter å ha fått kraftig slagside gikk det til bunns ved Askholmen litt lenger inn i fjorden. Av mannskapet på 1 308 mann, omkom kanskje så mange som 830 soldater i det kalde vannet denne aprilmorgenen, men det finnes ikke helt klare tall for dette.
Den effektive stansen av den tyske invasjonsstyrken skulle vise seg å bli svært viktig for Norge. Det ga kongehuset, regjeringen og Stortinget den nødvendige tiden til å evakuere, og også norske gullreserver rakk man å flytte.

PLASS I HISTORIEN. Så stor oppmerksomhet vakte denne hendelsen, at Drøbak har fått en varig plass i historiebøkene. At obersten på det lille fortet i Oslofjorden ikke ante om det var tyske eller engelske skip som kom innover fjorden i grålysningen denne morgenen, og åpnet ild uten å ha innhentet tillatelse fra høyere hold, gjorde at sterke krefter ville ha ham stilt for krigsrett etter krigen. I stedet ble han æret med krigskorset for sin innsats og beslutningsdyktighet, og Drøbak har kunnet sole seg i denne glansen siden.

FREDLIGE HENSIKTER. Like harde bataljer blir det forhåpentlig ikke i Drøbaksundet under VM for 11-metere, men at det skal gå en kule varmt i rundingene er ventet. Med frisk solgangsbris fra sør og krapp sjø som bygger seg opp mot Drøbaksgrunnen, kan det bli tøffe forhold utenfor moloen i småbåthavna i Drøbak, der lensemerket ligger. Så får vi håpe at ingen pusser støvet av gamle Moses og fyrer av mot armadaen av 11-metere, for her er det ingen som har skumlere hensikter enn å gruse hverandre.


Omtrenet der 11-metererne ligger på bildet lå den tyske krysseren Blücher tidlig om morgenen 9. April 1940, da soldatene på Oscarsborg fyrte av en kraftsalve fra kanonen Moses. Skuddet traff perfekt og gjorde alvorlig skade på skipet.

Blucher ble truffet av en torpedo i siden da skipet passerte Oscarsborg. Det skled litt videre innover fjorden før det tippet over på siden og sank på 90 meters dyp.
0 Comments
Posted on 18 Jul 2011 by Journalist
Name:
E-mail: (optional)
Smile: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews
   
  Det kan bli tøffe tak i VM

Drøbaksundet er det stedet der Oslofjorden smalner inn for alvor. Når alt tidevannet skal passere her, blir strømmen tidvis veldig stri, og de fleste seilere som har konkurrert i Drøbak har erfart hvor vanskelig strømmen kan være å beregne. Alle som har deltatt i Færderseilasen vet hva som kan vente dem her – når solgangsbrisen er på hell og strømmen renner inn, har mange opplevd å drive flere nautiske mil tilbake. Drøbaksundet har rett og slett et rykte på seg for dette. Men det kan være mer enn strøm som skaper utfordringer i Drøbaksundet. Fordi fjorden smaler inn, og fordi landskapet er relativt høyt og bratt på begge sider av sundet, får vinden ekstra kraft.

Fra 100 til 15 meter. Samtidig stiger bunnen fra vel 100 meter til snaut 15 på Drøbaksgrunnen, og med kraftig strøm utover blir sjøen krapp og rå. Kreftene som rår under slike forhold kan være brutale for en seilbåt. 11-meterseiler Hans Kristian Knudsen fra Drøbaksund seilforening fikk erfare dette under en klubbregatta i mai. Ved runding av lensemerket ble det litt trangt og behov for raske manøvre og ditto belastninger i den krappe sjøen. Skipper Knudsen håpet det hadde gått bra, men da han rundet siste kryssmerke sa masten takk for seg, og knakk på midten. Da var det bare å seile inn på restene av riggen.

 

Enten eller. I slutten av juli, når VM arrangeres, er det ofte enten eller med vinden i Drøbaksundet. Den ene dagen kan det være havblikk eller bare krusninger på vannet, mens det dagen etter kan blåse halmballer og badekar. Og akkurat der lensemerket vil bli liggende ved sønnavind, rett utenfor innseilingen til Drøbak båthavn, er sjøen ofte på sitt krappeste. Den bygger seg opp i forkant av Drøbaksgrunnen, og går meterhøy akkurat her.

 

Harde belastninger. Det kan med andre ord bli tøffe tak i rundingene, og harde belastninger for en konkurranserigget 11-meter. Vi får håpe det går bra for alle deltagere, og at ingen vil måtte behøve å skaffe ny rigg over natten.

 

Rough tides in the WC

The most narrow place in the Oslofjord is at Drøbak. When the the depth goes from 100 m to 15 m, it is obvious that there will be tidal current. This combined with strong winds , can cause steep waves.

11MOD sailor Hans Kristian Knudsen from Drøbak experienced this under a club regatta in may, a hectic rounding with not all things in its place , made a huge stress on the rig an it came down short after the mark rounding.

In July is the wind often off or on, and where the bottom mark is , just outside of Drøbak Harbour, can it be some steep waves, wich can stop the boat and cause stress on the rigging  We hope that all boats will come safe thru this challenge , and not need to work thru the night with changing the rig or do boat repair

 

   
  VM banen prøveseilt og godkjent.

Frådende sønnavind eller flatt hav? Det blir spennende å se hva VM-deltagerne blir servert i slutten av juli.

Juli betyr solgangsbris og sønnavind i Drøbak. Eller bleike. Det er jo gjerne akkurat på denne tiden man opplever havblikk, 23 grader i vannet og smekkfulle badestrender i Drøbak, og det er ikke akkurat drømmeforhold for seilere. Men det skjer neppe fem dager i strekk. Derfor blir det VM for 11-metere med sønnavind og fine forhold, akkurat slik arrangøren, Drøbaksund Seilforening, prøvde ut tidlig i mai.

ACTION RUNDT MERKET. Banen blir lagt omtrent nøyaktig slik den ble lagt da, og det betyr at seilerne starter utenfor den gamle fergekaia i Drøbak, og runder øverste merke utenfor Torkildstranda. Det nederste merket vil bli liggende rett utenfor den søndre moloen i Drøbak småbåthavn, og herfra vil det være god anledning for folk å følge dramatikken på nært hold. Merket vil bli lagt så nær land som mulig uten at det går på bekostning av sikkerheten til seilerne, og når feltet kommer nedover med spinnakere og skal runde merket etter lens, kan det bli god underholdning å se regattaen herfra.GJENNOMKJØRING. Dommere, startmannskap, bøyemannskap og sikkerhetsmannskap – alle fikk de en generalprøve under prøve-VM i mai. Og selv om det ikke ble den helt store konkurransen – det var bar syv båter med – var det en nyttig gjennomkjøring for alle. Nå er ikke området der banen vil ligge ukjent terreng for arrangøren. Her har det vært arrangert mange regattaer opp gjennom tidene, og aldri har det vært problematisk. Arrangøren vet at det ikke er all verdens dypt, og skulle den normalt så stødige solgangsbrisen komme til å dreie litt den ene eller den andre retningen, så er det fort gjort å justere banen.

GODVÆR BETYR VIND. Vi tror det går mot en knallfin konkurranse i Drøbak i slutten av juli, og at det blir fine dager for så vel VM-deltagere som publikum. Blir været bra er det nesten garantert at det vil blåse godt flere av dagene. Og slik blir det!

WC course sailed and approved.

Heavy breeze or no wind ? It will be exciting to see what whether the sailors will be served

July means sea breeze and wind from the south in Drøbak – or no wind at all.

Action round the buoys. The race course will be close to shore and city centre – so you could call it “ a city race “ . It will be a good chance for spectators to see some sailing and mark rounding’s from the shore.

A good “ run thru “ The organizing committee was very pleased with how all went down , from judging , starting, placing of the rounding marks / gate and how the communications between the different boats was.

Good weather and fair wind - that is what we want for the WC, then it will be a exciting and memorable experience for both participants and spectators.

 

   
  Webshop.

Check out the webshop, with lots of 11 mod worlds merchandise.

Link here

 

 

  Registration for the 11MOD World Championship is now open.

It is now possible to make your registration for your participation in the 11MOD WC.

Link here

   
  11MOD will be promoted on the boat exhibition “ Sjøen for alle “ at Lillestrøm – 18-27 March

There will be one boat on the outside of the exhibition hall and there will also be a boat inside , so it would be possible to take a close look at the boat and at the same time get information about the boat and class from experienced 11MOD sailors

The world Championship will also be promoted at the exhibition.

 

   
  Påmelding VM

Endelig er VM påmeldingen åpnet, nå er vi igang for alvor.

Åpning av VM påmelding vil markere starten

på en aktiv hjemmeside for 11MOD VM

Påmeldingen finner du her


 

   
 

Invitation

Click here

   
 

   
 

"JA TIL VERDENSMESTERSKAP I DRØBAK"

 
Drøbaksund Seilforening (DSSF) har sagt ja til å stille som ansvarlig og teknisk arrangør for
VM i kjølbåtklassen 11mod sommeren 2011. Initiativtakerne til mesterskapet er mannskapet
ombord på drøbakbåten "Eriksenkran"/"Eldrebølgen", og den norske 11mod-klubben. "Eldrebølgen"
er regjerende verdens- og norgesmester.
 
- Dette er noe "Eldrebølgen" og lederen i den norske og internasjonale 11mod-klubben,
Erlend Munkeby, har tenkt på siden vi vant VM-gull i Ungarn i 2009, sier leder for arrangementskomiteen
og mannskap i "Eldrebølgen", Morten Kolflaath.
- Det blir en unik anledning til å vise frem både de ypperlige seileforholdene i
Drøbaksundet, og samtidig hele sommer-Drøbak med det badebyen har å by på. Til seilerne
og tilreisende - både sjøfarende og landkrabber.
 
- DSSF er alltid positiv til noe som kan skape blest om seiling og foreningen, sier lederen
John Øivind Saxebøl. - Vi har nå, sammen med arrangementskomitten, blitt enige om et realistisk
VM-budsjett. Budsjettet går i null. Mesterskapet er ikke tenkt som en inntekstkilde for seilforeningen,
påpeker Saxebøl.
 
- I tillegg er også brorparten av de offisielle personene som regelboka krever allerede på plass.
Et VM må for eksempel ha en internasjonal juryleder. Også regattasjef er krysset av for. Dermed er
det med stor fryd og glede DSSF nå ser frem til dette mesterskapet i Drøbak  neste sommer.
Som "arbeidende" arrangør, sier Saxebøl.
 
- Dette er ikke et "one-boat show", sier Morten Kolflaath. - Vi vil gjøre det til en sosial happening, der
vi håper så mange som mulig av medlemmene i DSSF deltar på sine måter. Til glede for seg selv, og
til hjelp for arrangementet. Men, - like viktig - at hele Frogn vil kjenne stolthet og glede som støttespiller
for et verdensmesterskap i seiling. Til tross for at mange kanskje føler seg mer vel i båter som ikke legger
masta i vannet fra tid til annen.
 
- Vi legger stor vekt på åpenhet og samarbeid rundt dette mesterskapet, sier Kolflaath. Er det noen som lurer
på et eller annet, eller har en ide, så ta kontakt! Med DSSF og/eller arrangementskomiteen.